Verlof, wat zijn je rechten en plichten?

Wie elke dag gaat werken kijkt na verloop van tijd uit naar de verlofperiode. Tijdens die periode kun je helemaal tot rust komen de batterijen terug opladen. Zeker als je een zware of drukke job hebt, is een vakantieperiode welgekomen. Maar wanneer mag je nu eigenlijk vakantie nemen? Hoeveel dagen verlof mag je nemen?

Op hoeveel verlofdagen heb je recht?

Belangrijk om te weten vooraleer je jouw verlof aanvraagt is hoeveel dagen verlof je nu eigenlijk hebt. Eenvoudig gesteld geld eigenlijk dat afhankelijk van het aantal dagen dat je dit jaar werkt, je het volgend jaar meer vakantie zal hebben.

Voor iedereen die een heel jaar gewerkt heeft in een systeem van vijf dagen per week, geld dat hij of zij recht heeft op 20 vakantiedagen. Als je in een systeem van zes dagen per week een volledig jaar voltijds gewerkt hebt, dan heb je recht op 24 vakantiedagen. Daarnaast heb je ook nog eens recht op 10 wettelijke feestdagen.

Wanneer mag je vakantie nemen?

Afhankelijk van de sector waarin je werkt en de onderneming waarvoor je werkt, wordt er bepaald wanneer je verlof mag nemen. Denk maar aan de bouwsector, waarin iedereen tijdens de zelfde periode met vakantie gaat.

Als werknemer ben je in principe vrij om te kiezen wanneer je verlof neemt, maar je moet wel altijd de toestemming krijgen van je werkgever. Tijdens de periode van 1 mei tot 31 oktober moet je als werknemer steeds de kans krijgen om minstens twee weken ononderbroken vakantie te nemen. Voor wie nog geen achttien is bedraagt deze periode drie weken.

Maak je aanspraak op extra vakantiedagen?

De basis geeft je als werknemer dus 20 vakantiedagen, afhankelijk van het aantal gewerkte dagen. Maar wanneer maak je aanspraak op meer vakantiedagen? Meestal zijn het de ambtenaars die aanspraak maken op extra vakantiedagen, maar met een beetje geluk maak jij als werknemer ook aanspraak op enkele extra vakantiedagen.

Zo speelt de anciënniteit een rol. Na 5 jaar anciënniteit heb je immers recht op 1 extra vakantiedag. Ook de zogenaamde ADV-dagen of de arbeidsduurverminderingsdagen leveren na acht uur overwerken én extra rustdag op.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *