Verhuizen naar het buitenland: wat je zeker moet weten.

Op dit moment woont ongeveer 1 Belg op 20 in een ander land dan België. De reden waarom de meeste mensen beslissen om naar het buitenland te gaan wonen, heeft veelal te maken met werk gerelateerde zaken. Zo zijn het vooral ingenieurs, ondernemers en mensen die werkzaam zijn in de toerismesector die in het buitenland gaan wonen.

Wat zijn de belangrijkste redenen om te verhuizen naar het buitenland?

Elk jaar opnieuw verlaten er ongeveer 35.000 Belgen ons land om zich ergens in een ander land te gaan vestigen. Uit studies blijkt dat het merendeel van die 35.000 Belgen vooral bestaat uit mensen met een diploma hoger onderwijs. Vaak zijn het ook mensen die hier in België hogerop willen en carrière willen maken, maar die daarvoor eerst naar een aantal jaren naar het buitenland moeten om zo de nodige ervaring op te doen.

Een andere redenen waarom heel wat Belgen naar het buitenland trekken is om er een job te vinden of om op zoek te gaan naar betere levenskwaliteit. Denk maar aan een betere omgeving om in te leven, warmer weer, goedkoper leven, …

Wat zijn de populairste landen?

Elk jaar opnieuw verhuizen er dus ongeveer 35.000 Belgen naar het buitenland om er zich te vestigen. De meest populaire landen om er jou als Belg te vestigen zijn uiteraard onze buurlanden met op plaats één Frankrijk, gevolgd door Luxemburg, Nederland en Duitsland.

Na de buurlanden van België volgen landen als de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Canada en Zuid-Afrika. De laatste jaren is er echter een opvallende trend waar te nemen waaruit blijkt dat landen zoals Marokko en Turkije populairder worden. Beide landen zitten reeds in de top 20 en zouden binnenkort wel eens in de top 10 kunnen terechtkomen.

Waarmee moet je rekening houden als je verhuist?

Verhuizen naar het buitenland lijkt eenvoudig, maar eigenlijk is het toch wel een grote stap. Je moet namelijk met heel wat dingen rekening houden. Eerst en vooral moet je de dienst bevolking van jouw gemeente zo snel mogelijk op de hoogte brengen van jouw verhuis.

Naast de formaliteiten in jouw gemeente, zijn er ook nog enkele formaliteiten in het land van bestemming. Hiervoor kun je langsgaan bij de ambassade, waardoor je jouw vertrek zo goed mogelijk kunt voorbereiden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *