Studeren in het buitenland? Enkele tips!

Jaarlijks beslissen er heel wat landgenoten om andere oorden op te zoeken en om daar hun studies aan te vatten of verder te zetten.

Studeren in het buitenland heeft zo zijn voordelen. In de eerste plaats omdat je er een ongelofelijke persoonlijke ervaring meemaakt. Je leert er een nieuwe cultuur kennen en je leert een pak nieuwe mensen kennen die je misschien na je studies nog zal blijven zien, vrienden voor het leven met andere woorden.

Streepje voor bij werkgevers

Maar studeren in het buitenland staat ook gewoon mooi op je cv. Heel veel werkgevers vinden de internationale ervaring die jij opdeed in een ander land een pluspunt. Een tussenjaar of een buitenlandse studie- of stageperiode zal je al snel onderscheiden van andere sollicitanten.

Het is trouwens algemeen geweten dat studenten die in het buitenland gestudeerd hebben sneller een job zullen vinden en bovendien ok een hoger startsalaris zullen ontvangen dan studenten die in geen ervaring in het buitenland hebben.

Erasmus, Tempus, Comenius of Erasmus Mundus

Erasmus

Dat studeren in het buitenland erg populair is, is te merken aan de verschillende programma’s die tegenwoordig bestaan. Zo is er bijvoorbeeld het beroemde programma Erasmus. Dit is het meest bekende en meest beproefde mobiliteitsprogramma. Vanaf het tweede jaar van je studies kun je ervoor kiezen om een deel van je opleiding in een ander Europees land te volgen. De studiepunten die je vervolgens behaalt in dat land tellen mee voor je diploma in Vlaanderen. Het recht op een studiebeurs hangt af van het inkomen van de ouders.

Tempus

Wie wat verder wil studeren kan een beroep doen op het Tempus programma. Dit is een trans-Europees samenwerkingsprogramma waarbij je kan kiezen tussen de 27 EU-lidstaten en haar buurlanden. Zo kun je naast de EU-landen ook kiezen uit landen uit de Westelijke Balkan, Noord-Afrika, Oost-Europa, Midden-Oosten en Azië.

Comenius

Het derde en voorlaatste programma is Comenius. Dit programma biedt financieringsmogelijkheden voor nascholingen in het buitenland.

Erasmus Mundus

Dit programma is bedoeld voor doctoraatsstudenten die onderzoek willen doen aan verschillende Europese hogere onderwijsinstellingen.

Recht op een beurs of toelage?

Om te weten of je recht heb op een studiebeurs of een toelage om zo de kosten van je buitenlandse studies te drukken, neem je best contact op met je huidige school of met de bevoegde instanties.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *