Je hebt een reis geboekt, wat zijn jouw rechten?

Heel wat Belgen kiezen er naar jaarlijkse gewoonte voor om tijdens de vakantieperiodes, voornamelijk tijdens de zomermaanden, op reis te gaan. De meeste reizen worden via een reisbureau of een touroperator geboekt. Maar tegenwoordig is ook het internet een vaak gebruikt medium om een reis te boeken.

Op zich houdt het boeken van een reis weinig in. Je kiest jouw favoriete bestemming waar je graag heen zou reizen, je zoekt een hotel waarvan je overtuigd bent en klaar is Kees. Toch kan het zijn dat je om de een of andere reden jouw geboekte reis enkele dagen voor vertrek moet annuleren. En laat nu net dat het grote addertje onder het gras zijn: het annuleren van jouw geboekte reis.

Wat zijn jouw rechten?

In de meeste gevallen is de touroperator waarbij je jouw reis geboekt hebt verantwoordelijk voor het goede verloop van die reis. Uiteraard moet er rekening gehouden worden met het contract dat ondertekend werd.

Bij annulering van de reis

Een reis kan door twee partijen geannuleerd worden. In de eerste plaats kan dit door de reiziger zelf zijn omdat er bijvoorbeeld sprake is van een ziektegeval. Indien de reiziger een annulatieverzekering heeft, dan kan de reiziger op deze verzekering een beroep doen bij het annuleren van de reis. Indien de reiziger geen annulatieverzekering heeft, dan zal hij of zij een schadevergoeding moeten betalen zoals er vermeld staat in het contract.

Een tweede partij die de reis kan annuleren is de touroperator of reisorganisatie zelf waarbij je de reis geboekt hebt. Als die beslist om de reis te annuleren, dan zal de reiziger het volledige bedrag van de reis terugbetaald krijgen.

De reis wordt aangepast

Het kan altijd gebeuren dat de kostprijs van je reis plots 10% hoger ligt of dat er zaken zoals het hotel of de reisroute aangepast worden. Als reiziger heb je het recht om deze aanpassingen te weigeren en jouw contract op te zeggen. Alle bedragen die je gestort hebt krijg je dan ook terug.

Er is geen plaats meer op het vliegtuig

Indien er geen plaats meer is op het vliegtuig (door een overboeking) dan heb je als reiziger recht op een financiƫle compensatie op basis van de Europese wetgeving.

Jouw koffers zijn niet aangekomen

Je komt aan op jouw bestemming, maar je krijgt het nieuws dat jouw bagage niet is aangekomen op de luchthaven. Als jouw bagage niet teruggevonden wordt, dan moet jouw touroperator jouw vergoeden.

Online boeking annuleren

Tegenwoordig boeken heel wat mensen hun reis online. Bij het annuleren van een online geboekte reis kun je, in tegenstelling tot bij de online-aankoop van andere producten, niet zomaar je reis herroepen. Stel dat je jouw reis moet annuleren vanwege medische redenen of wegens een overlijden, dan kan een annulatieverzekering goed van pas komen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *